40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszti természetes alkalmazkodóképességét, az apróbb betűk összemosódnak, az olvasnivalót egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen lássuk. Ez a teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik, a “presbiópia”, „időskori távollátás” vagy „öregszeműség”. Ilyenkor válik szükségessé az első olvasószemüveg, vagy akiknek távolra is szükséges látáskorrekció, azok számára a multifokális szemüveglencse.

Mi a különbség az egyfókuszú és a többfókuszú szemüveg lencsék között?
A bifokális, trifokális és a multifokális (progresszív) szemüveglencséknek többfókuszú szemüveglencse az elnevezése. Ezeket a szemüveglencséket úgy kell elképzelni, mintha több egyfókuszú szemüveglencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más az erőssége. A többfókuszú szemüveg segítségével helyettesíthetünk tehát egy közelre és egy távolra használt szemüveget.
Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveglencse között?
A bifokális szemüveg lencse: A közeli és távoli rész között éles válaszvonal van, ami képugrást okoz, ezáltal megnehezíti mindennapjainkat. (pl. lépcsőn való közlekedés, főzés, barkácsolás, kirakat nézegetés stb.) Az éles választóvonal nem esztétikus. A bifokális szemüveg munkatávolságra nem ad megfelelő korrekciót (60-100 cm), tehát olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét adott esetben nem látjuk vele. A multifokális szemüveg lencse (többfókuszú szemüveglencse, progresszív szemüveglencse) A multifokális szemüveg a távolitól az olvasó részig folyamatosan változó dioptriaérték miatt minden távolságra biztosítja az éleslátást. Nem kell folyamatosan cserélgetnünk távoli és olvasó szemüvegeinket. A multifokális szemüveglencsénél nincs zavaró és jól látható válaszvonal és képugrás, mint a bifokális szemüvegnél. A multifokális szemüveg segítségével úgy láthatunk, és úgy is nézhetünk ki, mint fiatalabb korunkban.
Milyen módon lehet egy multifokális szemüveg személyre szabott?
A multifokális szemüveg többféle módon lehet személyre szabott. Egyedi lencsekialakítás, amelynél a gyártó figyelembe veszi a multifokális lencse legyártásakor a kiválasztott szemüvegkeret adottságait és illesztési paramétereit ezáltal a lencse vékonyabb és esztétikusabb lesz. A szemüvegviselő tekintési szokásainak (fej-szem mozgatás mértéke) figyelembe vételével, annak fiziológiás igényeire tervezik meg és gyártják le a multifokális lencsét. Üzletünkben az optika világának egyik legmodernebb berendezésével, a Zeiss RVT segítségével tizedpontossággal tudjuk megmérni a multifokális szemüveglencse illesztési adatait.
Drágának mondhatjuk-e a multifokális szemüveget?
A kérdés az: mihez képest? Ha összeadjuk, hogy távoli, olvasó és munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, már egyáltalán nem biztos, hogy nagyon drágának találjuk a végösszeget. Mindehhez párosul egy hihetetlen kényelem, hogy szemüvegeinket nem kell állandóan cserélgetni. A multifokális szemüveglencse esetében fokozottan igaz, hogy a jót, a drágábbat könnyebb megszokni! A multifokális szemüvegek esetében a szélesebb látócsatornával rendelkező lencsék magasabb árkategóriájúak, mint a keskenyebb látócsatornával bíró társaik. A látásunkon nem éri meg spórolni, mert az információk több, mint 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk mindennapjainkban! Az optikánkban gyakran elhangzó „Mennyibe kerül Önöknél egy multifokális szemüveg?” kérdésre ugyanúgy nem lehet egy számmal felelni, mint az autókereskedőnél a „Mennyibe kerül egy autó?” kérdésre. Már egy szemüveglencse gyártó cég is legalább 4-5 féle általános használatú, és többféle speciális multifokális szemüveglencse ajánlatot kínál katalógusában. A legkorszerűbbek a teljesen egyedi, a használati szokásokhoz és az adott keret beállításaihoz alkalmazkodó multifokális szemüveglencse megoldások.
Szükséges-e megszokni a multifokális szemüveglencsét?
A multifokális szemüveglencse egyszerre több szemüveget is helyettesít, így a megfelelő látáskomfort eléréséhez szükség lehet egy kis időre. A megfelelő válasz, hogy a multifokális szemüveget nem megszoknunk kell, hanem meg kell tanulnunk használni. Kicsit olyan ez mint a biciklizés, ha egyszer megtanulja az ember onnan már teljes biztonsággal tudja használni a multifokális szemüveget és szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.
Mi történik, ha nem tudom megszokni multifokális szemüveglencséimet?
Vevőink nagy többsége megszokja progresszív lencséit! Ha mégsem sikerül üzletünk mindegyik multifokális lencsére ad megszokási garanciát. Ennek keretében, ha 3 hét viselési idő után sem tudja megszokni multifokális lencséit, úgy kicseréljük azokat egy pár távoli vagy egy pár olvasó, vagy egy pár bifokális lencsére az Ön kívánsága szerint.